rolo

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

σαν σήμερα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα των Αγίων Κορδάτου, Αποστόλου «ὁ ἐν Μαγνησίᾳ», του Προφήτη Ιωνά, του Οσίου Ιωνά του Σαβαΐτη, του Αγίου Ευσεβίου,του Οσίου Ισαακίου Επισκόπου Κύπρου, αλλά και τη σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Θηρασία.


Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου:

1792: η Εθνική Γαλλική Συνέλευση ψηφίζει υπέρ της κατάλυσης της μοναρχίας.

1827: ο Τζόζεφ Σμιθ ο νεότερος ισχυρίζεται, ότι ο άγγελος Μορόνι, του έδωσε μια σειρά από χρυσές πλακέτες το 1/3 των οποίων βρίσκεται μεταφρασμένο στο Βιβλίο των Μορμόνων.

1832: πεθαίνει ο Σκωτσέζος ιστορικός, μυθιστοριογράφος και ποιητής, σερ Γουόλτερ Σκοτ (Ιβανόης)

1897: πεθαίνει ο Γερμανός ιστορικός, Βίλχεμ Βάτενμπαχ.

1906: σαν σήμερα γεννιέται ο Έλληνας μεγιστάνας, Αριστοτέλης Ωνάσης.

1919: το Όριαν Εξπρές ξαναρχίζει τις διαδρομές Κωνσταντινούπολη-Παρίσι.

1920: νέα όργια των κεμαλικών ξεσπούν εναντίον των Χριστιανών και των Αρμενίων στην Τουρκία.

1951: ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος χαιρετίζουν την απόφαση που λήφθηκε στη Διάσκεψη της Οτάβας για την ένταξη της Ελλάδας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

1952: γεννιέται η Ανελίζε Μίτσελ. Το 1976 πέθανε μετά από εξορκισμό. Πολλές ταινίες είναι βασισμένες στην ιστορία της.

1963: σαν σήμερα γεννιέται ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο Στ’ του Μαρόκο.

1964: η Μάλτα ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία.

1974: νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1981: το Μπελίτσεε ανεξαρτητοποιείται πλήρως από τη Βρετανία.

1984: το Μπρουνέι ανεξαρτητοποιείται από τη Βρετανία.

1989: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Ελλάδα να πληρώσει πρόστιμο 650 εκ. δρχ. στην κοινότητα για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που πουλήθηκε ως ελληνικό.

1990: σαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται το Άγιο Όρος.

1990: πεθαίνει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Τάκης Κανελλόπουλος.

1992: το Βατικανό ανακοινώνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Μεξικό, τερματίζοντας μια εχθρότητα που κράτησε 130 έτη και που στιγματίστηκε από αιματηρές διώξεις κληρικών.

1996: από καρδιακή προσβολή πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών, ο επιχειρηματίας Θόδωρος Βαρδινογιάννης.

2003: ολοκληρώνεται μετά από 14 χρόνια η αποστολή του διαστημοπλοίου Galileo στην Δία. Το όχημα μπαίνει στην ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη και συντρίβεται.

2006: σαν σήμερα πεθαίνει ο Ακαδημαϊκός και συγγραφέας Τάσος Αθανασιάδης.

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 21 Σεπτεμβρίου

eikona-diethnis-imera-eirinis

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 21 Σεπτεμβρίου
eikona-pagkosmia-imera-altsxaimer

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από την νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

Εξάλλου, από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου