rolo

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

Σαν σήμερα

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού (†305). Των εν Θράκη 153 αγίων μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη (†1777). Οσίων Ανθούσης της ομολογητρίας και Μανουήλ.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Ιουλίου:

1214 Στη Γαλλία, ο βασιλιάς Φίλιππος Β κατατροπώνει τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας.
1276 Σαν σήμερα πεθαίνει ο βασιλιάς της Αραγονίας Τζέιμς Α’.
1667 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, Ζαν Μπερνουλί.
1694 Ιδρύεται η Τράπεζα της Αγγλίας.
1778 Ενώ μαίνεται η Αμερικανική Επανάσταση, στην πρώτη μάχη του Ουσάντ, οι στόλοι της Γαλλίας και της Αγγλίας ακινητοποιούνται.
1789 Στις ΗΠΑ, ιδρύεται το Υπουργείο Διεθνών Υποθέσεων, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
1794 Στο πλαίσιο της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ροβεσπιέρος συλλαμβάνεται, επειδή ενθάρρυνε την εκτέλεση 17.000 «εχθρών της Επανάστασης».
1824 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός.
1932 Σαν σήμερα η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα εστέφετο βασιλιάς της Ελλάδας.
1885 O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.
1900 Σαν σήμερα γεννιέται ο Ευάγγελος Παπανούτσος, μεγάλος διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης. Από τα γνωστότερα έργα του η Πρακτική Φιλοσοφία.
1921 Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη και κυρίως σημαντική ανακάλυψη. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Μπάντινγκ, ανακοινώνουν επίσημα την ανακάλυψη της ινσουλίνης.
1922 Με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις. Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή, ενώ από το 1926 και στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1940 Σαν σήμερα «γεννιέται» ένα διάσημο καρτούν. Ο αγαπητός λαγός Μπαγκς Μπάνι κάνει το ντεμπούτο του στη σειρά κινουμένων σχεδίων «A Wild Hare».
1992 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη.
Γιορτή με σκωπτικό περιεχόμενο και θρησκευτικές ρίζες («Unikeonp?iv?» στα φιλανδικά). Όποιος ξυπνήσει τελευταίος το πρωί της 27ης Ιουλίου, «μπουγελώνεται» από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή πετιέται στην κοντινότερη λίμνη. Και δόξα τω Θεώ η Φιλανδία διαθέτει χιλιάδες λίμνες, οπότε η γιορτή αποκτά νόημα.

Εθνική Ημέρα Υπναράδων (Φιλανδία) 27 Ιουλίου


eikona-ethniki-imera-ypnaradon-filandia

Στην πόλη Νάνταλι (Naantali) στα νότια της Φιλανδίας, η γιορτή έχει πιο επίσημο χαρακτήρα. Στις 7 το πρωί της 27ης Ιουλίου μ?iα προσωπικότητα της χώρας, που έχει προσφέρει στην πόλη, επιλέγεται με μυστικότητα και ρίχνεται στη θάλασσα. Συνήθως, οι τοπικοί πολιτικοί έχουν τις περισσότερες «ρίψεις», που αποτελούν και τίτλο τιμής γι’ αυτούς.
Η γιορτή έλκει την καταγωγή της από την ιστορία των εν Εφέσω Aγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνος, Διονύσιος, Εξακουστιδιανός, Ιάμβλιχος, Κωνσταντίνος, Μαξιμιλιανός και Μαρτινιανός), που σύμφωνα με την παράδοση κοιμήθηκαν για 200 χρόνια σε μια σπηλιά για να αποφύγουν τις διώξεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου γύρω στο 250 μ.Χ. Η μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων γιορτάζεται στις σκανδιναβικές χώρες στις 27 Ιουλίου και από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 4 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr