rolo

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

«Η Ζάκυνθος είναι η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα όπου υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ανεμοστρόβιλου»Το νησί της Ζακύνθου είναι η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα όπου υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης για το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στον –Ε- ο καθηγητής Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Νάστος.

Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων , όπου το φαινόμενο αυτό έκανε δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εμφάνισή του τόσο στον κόλπο του Λαγανά, όσο και στην περιοχή των Αλυκών επιβεβαιώνει τις επιστημονικές διαπιστώσεις, ενώ σύμφωνα με τον Καθηγητή η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ραντάρ, το κόστος του οποίου όμως ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, σίγουρα θα βοηθούσε την καλύτερη δυνατή παρατήρηση αλλά και πρόβλεψή του!

«Τα τελευταία 10χρόνια υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων και διερευνάται αν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό όμως που σίγουρα έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οφείλεται στην …ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και διάδοση του διαδικτύου. Με άλλα λόγια όλοι έχουμε τη δυνατότητα μέσω ενός κινητού τηλεφώνου να αποτυπώσουμε το φαινόμενο και να το μοιραστούμε με όλο τον υπόλοιπο κόσμο!» υπογράμμισε αρχικά ο Καθηγητής υποστηρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη καταγραφή του φαινομένου.

«Είναι φαινόμενα βίαια και ακραία που συναντώνται σε όλες τις Ηπείρους αλλά με διαφορετική συχνότητα. Αναφορές υπάρχουν όμως τόσο στην Οδύσσεια του Ομήρου, όσο και στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη, από τι 450 π.Χ. Η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα είναι από το 1709 στην Κέρκυρα, ενώ ένας καταγεγραμμένος θανατηφόρος σίφουνας ήταν το 1934 στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως όλα αυτά αποτέλεσαν κίνητρο για το Εργαστήριο Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής ανεμοστρόβιλων στον Ελλαδικό Χώρο από το 2007 και μετά.

«Έχουμε οργανώσει μια on line βάση δεδομένων, το tornado.geol.uoa.gr/ όπου καθένας μπορεί να αναφέρει την παρατήρησή για την εμφάνιση του φαινομένου και εμείς να την αξιολογούμε να την αξιοποιούμε και να την καταγράφουμε στο εργαστήριό μας.

Εξετάζοντας την μέση ετήσια συχνότητα από το 1709 μέχρι το 2010, έχουμε περίπου δύο γεγονότα το χρόνο στον Ελλαδικό Χώρο και από το 1910 μέχρι το 2010 έχουμε 5 γεγονότα το χρόνο, ενώ την τελευταία δεκαετία, 48 γεγονποτα το χρόνο! Σίγουρα συμβάλει η κλιματολογική αλλαγή, αλλά έχει να κάνει και με την ανάπτυξη του διαδικτύου» τόνισε, σημειώνοντας πως τα φαινόμενα εμφανίζονται κυρίως το Φθινόπωρο και ο κυριότερος μήνας εμφάνισής τους είναι ο Σεπτέμβρης. Η περιοχή όπου το εργαστήριο έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό ανεμοστρόβιλων είναι η Κέρκυρα και αμέσως μετά ακολουθεί η περιοχή της Ζακύνθου και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

«Η αιτία έχει να κάνει με την αστάθεια του κλίματος και μια απότομη διαφορά της θερμοκρασίας. Πρόκειται για περιοχές όπου δέχονται τα πρώτα συστήματα από τα δυτικά και τις αλλαγές από τη ζέστη στο κρύο. Προχωρώντας σε μια περίοδο όπου το κλίμα αλλάζει συνεχώς, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά. Δεν είναι μη φυσιολογικά φαινόμενα αλλά δεν τους δίνουμε τη σημασία που θα έπρεπε. Νομίζαμε ότι συνέβαιναν για παράδειγμα μόνο στην Αμερική» συμπλήρωσε.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας εθνικής βάσης ακραίων καιρικών φαινομένων που θα αξιοποιείται από τοπικές κοινωνίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασία και όχι μόνο.

Τέλος ο κ. Νάστος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό συνεργασίας με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων ενώ σημείωσε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλο και να παίρνουν τα μέτρα τους!

«Όταν υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για αυτά τα φαινόμενα που διαρκούν λίγα λεπτά και επηρεάζουν μια περιοχή κάποιων μέτρων» κατέληξε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr