rolo

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ: Είπαν το νερό – νεράκι, αλλά θα... πιούν


Είπαν το νερό – νεράκι, αλλά θα... πιούν

Μετά από επεισόδια, καταγγελίες και προσφυγές στην Εισαγγελέα, το πρόβλημα της λειψυδρίας σε Περίθεια, Λούτσες και Πετάλεια φαίνεται ότι οδηγείται σε λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Σ.» η ΔΕΥΑΚ χθες πήρε ρεύμα από τη ΔΕΗ για να λειτουργήσει τη γεώτρηση στην περιοχή Λαγκάδα Αλμυρού Αχαράβης, ώστε να ρεύσει το νερό προς τις τρεις κοινότητες, που τρεις μήνες τώρα λένε «το νερό νεράκι», σύμφωνα με τους προέδρους τους. 

Το θέμα της λειψυδρίας στις συγκεκριμένες κοινότητες, όπως λένε οι Πολύμερος Κάσσαρης, Θωμάς Βλάχος και Γιάννης Πουλιάσης πρόεδροι Περίθειας, Λουτσών και Πετάλειας αντίστοιχα «δεν είναι σημερινό, αλλά δύο τουλάχιστον χρόνων πίσω». Όμως από τον περασμένο Μάιο, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο κι ενώ τα διπλανά χωριά είχαν άφθονο νερό, τα τρία συγκεκριμένα ήταν «στεγνά». 

Για όλα αυτά, οι πρόεδροι των τριών κοινοτήτων την περασμένη Πέμπτη κατέθεσαν έγγραφη αναφορά στο δήμαρχο και συγχρόνως προσέφυγαν στο Εισαγγελικό γραφείο. Ενώ, οι ίδιοι ενημέρωσαν και την Πυροσβεστική «ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα βρουν  πουθενά νερό στην περιοχή». 

Στις καταγγελίες αυτές απάντησε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αλ. Φαϊτάς, ο οποίος μίλησε για αποκατάσταση του προβλήματος και χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η παροχή νερού είναι πρωτίστως για τους κατοίκους και στη συνέχεια γίνεται χρήση του σε μποστάνια  και ζώα».

Τρεις φορές κάηκε η αντλία
Ο Αλ. Φαϊτάς αναφερόμενος στις καταγγελίες των περί «αδράνειας της ΔΕΥΑΚ»  ενημέρωσε ότι το Μάιο υπήρξε μικρή διακοπή υδροδότησης για να καθαριστεί η δεξαμενή της Πετάλειας, η οποία είχε χρόνια να καθαριστεί. Στη συνέχεια υπήρξαν τρεις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, η μία προγραμματισμένη για συντήρηση δικτύων και οι άλλες δύο απρογραμμάτιστες, λόγω βλαβών. Και στις τρεις περιπτώσεις κάηκαν οι αντλίες στο αντλιοστάσιο της περιοχής. Παρά ταύτα η ΔΕΥΑΚ τις αντικατέστησε άμεσα, ενώ το χωριό έμεινε μόνο λίγες ώρες χωρίς νερό.

Οι καταγγελίες
Ο πρόεδρος της Πετάλειας Γ. Πουλιάσης με δική του επιστολή προ ημερών και οι πρόεδροι Περίθειας Πολ. Κάσσαρης και Λουτσών Θ. Βλάχος με κοινή τους επιστολή την οποία έστειλαν την περασμένη Τετάρτη προς το δήμαρχο και την κοινοποίησαν στην Εισαγγελία καταγγέλλουν τα εξής:

«Με την παρούσα  θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και εγγράφως κάτι που πολλές φορές έχουμε κάνει σε προφορικό επίπεδο σε  εσάς. 

Συγκεκριμένα,τα χωριά μας Περιθεια και Λουτσες αντιμετωπίζουν πάνω από δύο χρόνια σοβαρό και ανεπίλυτο πρόβλημα με τη λειψυδρία και τη διακοπή παροχής νερού  για ώρες ολόκληρες  τις καλοκαιρινές σεζόν  καθημερινά. 

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό τόσο στον Πρόεδρο τηςΔΕΥΑΚ κ. Φαιτά όσο και στην χωρική Αντιδήμαρχο κα Καρύδη αλλά και στον προϊστάμενο ύδρευσης της Δ.Ε. Θιναλίων κ. Σαλβάνο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί θετικά  το πρόβλημα μας.

Είναι εντελώς παράδοξο τα χωριά μας να στερουνται το νερό και στα γειτονικα χωριά Αχαράβη Ρόδα να μην υπάρχει καμία διακοπή νερού. Αυτην την ανισότητα δεν μπορούμε δυστυχώς να την εξηγήσουμε. 

Στα χωριά μας ή κατάσταση είναι τραγική.  Η καθημερινή  έλλειψη νερού προκαλεί προβλήματα και υποβαθμίζει πλήρως την καθημερινή διαβίωση των μονίμων κατοίκων  των χωριών μας,υπάρχουν στις γειτονιές μας άρρωστοι άνθρωποι (καρκινοπαθεις, νεφροπαθεις) αλλά και μικρά παιδιά, μωρά,που με την έλλειψη του νερού στην κυριολεξία υποφέρουν, δεν πληρούνται πλέον οι βασικές αρχες υγιεινής.

Τα χωριά μας που αποτελούσαν τόπο προορισμού διακοπών για εκατοντάδες τουριστες (καθώς  δραστηριοποιουνται  στον τόπο  μας μεγάλη ξενοδοχειακή μόναδα αλλά και δεκάδες ενοικιάζομενα δωμάτια, πισίνες, εστιατόρια,) υφίστανται πλέον την μεγαλύτερη δυσφήμιση που γίνεται καθώςέχει γίνει γνωστή η ύπαρξη αυτού  του προβλήματος. Επίσης από την στιγμή που τα χωριά μας βρίσκονται δίπλα στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την μη έγκαιρη καιαποτελεσματικη καταπολέμηση των πυρκαγιών οι οποίες είναι έντονες κάθε καλοκαιρινη περίοδο αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμουτων πυροσβεστικων οχημάτων.

Η υπομονή των κατοίκων έχει πλέον εξαντληθεί με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων.Σε αυτό το σημείο θα θελαμε να τονίσουμε με πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ή παρούσα καταγγελία μας δεν στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους τηςΔΕΥΑΚ τους οποίους σεβόμαστε και απολυτα.
   
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε  την παρούσα και θέτουμε κάθε αρμόδιο αποκλειστικά υπεύθυνο για ό, τι προκύψει εξαιτίας τουσοβαρού αυτού προβλήματος που ταλανίζει εδώ και πάνω από δύο χρονια την περιοχή μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr