rolo

Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Κυκλάδες-Το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του ΑιγαίουΤα νησιά των Κυκλάδων είναι τα διασημότερα της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Χαρακτηριστικό τους είναι η λιτή κι απέριττη ομορφιά των τοπίων τους, που γοητεύει κάθε ταξιδιώτη. Τα χρώματά τους απόλυτα ελληνικά. Το λευκό των οικισμών και το γαλάζιο του Αιγαίου, δημιουργούν τον επίγειο παράδεισο!

Οι Κυκλάδες αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα 56 νησιών και βραχονησίδων. Βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου και εκτείνονται σʼ ένα νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί της αρχαιότητας, τη Δήλο.

Η μακραίωνη ιστορία τους, αποτυπώνεται στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Στα μουσεία των νησιών φιλοξενούνται τα ευρήματα των ανασκαφών τα οποία φανερώνουν τη λαμπρή πορεία του κυκλαδίτικου πολιτισμού.

Η Ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι οι Κυκλάδες είναι δημιούργημα του Ποσειδώνα. Και συγκεκριμένα, όπως λέει ο μύθος ο Θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες τις Νύμφες Κυκλάδες, όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του.

Οι Κυκλάδες κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Ο Κυκλαδίτικος πολιτισμός άνθησε από το 3200 ως το 1100 π.Χ. Τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτή την εποχή είναι η κυριαρχία της Κρήτης στα νησιά (2000 -- 1500 π.Χ.), η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (17ος -- 16ος αιώνας π.Χ.) και η εγκατάσταση αποίκων, μετά την κάθοδο των Δωριέων.

Τη Βυζαντινή περίοδο οι Κυκλάδες άνηκαν στο Θέμα του Αιγαίου και δε γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή. Επί τουρκοκρατίας τα νησιά είχαν προνομιακό καθεστώτος το οποίο τους επέτρεπε την κατασκευή πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις πειρατικές επιδρομές. Έτσι, στην Επανάσταση του 1821 προσέφεραν τις δυνάμεις τους, στον απελευθερωτικό αγώνα. Με την Συνθήκη του Λονδίνου, το 1830, τα νησιά περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος.

Στο ρου της ιστορίας τα νησιά των Κυκλάδων, λόγο της γεωγραφικής τους θέσης, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την Ασία και την Αφρική αποτέλεσαν γέφυρα για την ανάπτυξη του εμπορίου και την εξάπλωση του πολιτισμού.

Σήμερα, τα νησιά των Κυκλάδων με την αξεπέραστη γοητεία τους και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Κάθε λάτρης των ταξιδιών επιθυμεί να επισκεφθεί τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, την Ίο, τη Σύρο, τη Τήνο, τη Μήλο, την Κέα, την Αμοργό, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Άνδρο, τη Κύθνο, τη Κίμωλο, την Ανάφη, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο και τα Κουφονήσια.

Οι διακοπές στις Κυκλάδες ενσαρκώνουν το καλοκαιρινό όνειρο χιλιάδων παραθεριστών κάθε χρόνο. Στις ατελείωτες αμμουδιές τους και στα καθάρια νερά του Αιγαίου, με τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα μαγευτικά νησιά, η ζωή μοιάζει παραμυθένια...

από την ομάδα στο facebook Ελληνικά νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr