rolo

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Γιατί αποτελεί γρίφο η ακριβής πρόβλεψη του χιονιά -Πώς λειτουργούν τα μοντέλα πρόγνωσης!


Τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε για ακόμα μια φορά θεατές σε απανωτές παλινωδίες των μοντέλων σχετικά...


με την εκτίμησή τους για τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που έρχεται απο την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ακούτε μετεωρολόγους επαγγελματίες, ερασιτέχνες, sites ή τις εφαρμογές σας στα smarτphones να αλλάζουν τις προβλέψεις τους καθε μέρα ή και δυο φορές τη μέρα, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε 4 με 5 μέρες πρίν το επίμαχο διάστημα, κατι που οφείλεται σε αρκετές αδυναμίες των μοντέλων πρόγνωσης. Προφανώς και πολύς κόσμος δυσανασχετεί με αυτές τις διακυμάνσεις των προβλέψεων, αν και δεν θα είχαν συμβεί αν οι περισσότεροι προγνώστες εμφανίζονταν πιο συντηρητικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Παρόλ αυτά, οι αδυναμίες αυτές των μοντέλων δεν είναι κατι καινούργιο και ούτε τα καθιστά άχρηστα και δυσλειτουργικά. Τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης αποτελούν τεράστιο επίτευγμα που κατασκευάστηκε απο τον ανθρωπο συνδυάζοντας την εξελιγμένη τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη φυσική. Η φύση όμως και οι ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες, είναι τόσο χαοτικές ειδικά σε ορισμένες καταστάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις τα τεχνολογικά κατασκευάσματα των ανθρώπων αδυνατούν να την προβλέψουν ενα φαινόμενο ακόμα και λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί! Μιλώντας όμως συγκεκριμένα για τα μοντέλα πρόγνωσης που έχουμε στη διαθεσή μας και την πρόβλεψη της κακοκαιρίας που έρχεται μπορούμε να πουμε τα εξής:

Οι προγνωστικοί χάρτες που εμφανίζουν τα μοντέλα πρόγνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο απο το αποτέλεσμα εκατοντάδων χιλιάδων πράξεων και εξισώσεων, με τις οποίες και βάσει των νόμων της φυσικής, εκτιμούν πως θα εξελιχθούν οι θερμοκρασίες, άνεμοι, πιέσεις και επομένως ψυχρές και θερμές μάζες, χαμηλά βαρομετρικά αντικυκλώνες κτλ παίρνοντας ως αρχική κατάσταση την τωρινή, όπως αποτυπώνεται απο τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και δορυφόρους, καθώς και τις ραδιοβολήσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών. Το γεγονός ομως οτι υπάρχουν περιοχές στη γη που καλύπτονται λιγότερο απ το αναγκαίο απο τέτοιες μετρήσεις, ή καποια απόκλιση σε αρχικές συνθήκες, ή ακόμη και η έλλειψη της απόλυτης ακρίβειας στην είσοδο των δεδομένων λόγω του περιορισμένου αριθμού δεκαδικών ψηφίων στις τιμές, σε συνδυασμό με το χαώδες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, μπορεί να δημιουργήσει εύκολα αστοχίες στην εκτίμηση των μοντέλων για κάποια περιοχη, οι οποίες σαν ντόμινο να επηρεάσουν ολόκληρη την εκτίμηση του μοντέλου για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Χαρακτηριστική δυσκολία βέβαια συναντούν τα μοντέλα στην πρόβλεψη της δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού και ιδιαίτερα στην ακριβή θέση και πορεία που αυτό θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις όπως αυτή της ερχόμενης Κυριακής και Δευτέρας, το χαμηλό και η πορεία που θα ακολουθήσει θα κρίνει τόσο τη διάρκεια όσο και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, σε βαθμό που έχου σημασία ακόμα και τα λίγα χιλιόμετρα βόρεια ή νότια, ανατολικά ή δυτικά. Έχουν δε παρατηρηθεί και παρόμοιες περιπτώσεις στις οποίες η θέση ενος βαρομετρικού χαμηλού δεν προβλέφθηκε ποτε με ακρίβεια παο τα μοντέλα πρόγνωσης ουτε καν λίγες ώρες πριν την…αληθινή του πορεία! Πώς όμως είναι δυνατό να γίνει αναλυτική πρόβλεψη 5 ημερών όταν η πορεία του χαμηλού μπορεί να περιγραφεί απο τα μοντέλα με ασφάλεια μόνο σε διάστημα 3ων ημερών, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε κακοκαιρίες με τόσο δύσκολη προγνωσιμότητα όπως η επερχόμενη?. Η ακριβής εκτίμηση λοιπόν της κακοκαιρίας που έρχεται είναι πολύ δύσκολη ακόμα και απο τούς πλέον έμπειρους ή επαγγελματίες προγνώστες. Σίγουρα πρόκειται για μια σοβαρή επιδείνωση της οποίας τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν μπορούν να προσδιοριστούν τουλάχιστον πριν βρεθούμε 2 24ωρα πριν απο αυτη! 


Πηγη: eviaweather.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr