rolo

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

εις την Κορακιάνα και τα περίχωρα

Οι πρώτες σαφείς αναφορές στο χωριό γίνονται σε πράξεις του 15ου αιώνα. Όμως ενδείξεις δηλώνουν ότι η ευρύτερη περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η ύπαρξη αρκετών ναών των οποίων η κατασκευή ανάγεται στην βυζαντινή εποχή.

Άγιος Ισίδωρος

Το ταπεινό τούτο ιδιωτικό εκκλησίδιο βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από την Άνω Κορακιάνα στο Σωκράκι. Πρόκειται για μια πλήρως ανακαινισμένη μικρή μονόχωρη βασιλική. Δεν φέρει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η τοιχοποιία του έχει καλυφθεί από επίχρισμα. Όσον αφορά την χρονολόγηση του, βάσει κάποιων από τις τοιχογραφίες που σώζονται, το παλαιότερο τμήμα του ανάγεται στον 13ο αιώνα και συμπεριλήφθηκε στον μεταγενέστερο ναό.

Άη Μιχαήλης στο Βουνό
Ο Άη Μιχαήλης βρίσκεται στην Άνω Κορακιάνα, λίγο έξω από το χωριό στους πρόποδες του βουνού. Έχει υποστεί αναστηλωτικές επεμβάσεις και είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Ο ναός στην σημερινή του μορφή είναι χτίσμα των αρχών του 18ο αιώνα στον όμως έχουν ενσωματωθεί τμήματα αρχαιότερου ναού του οποίου η οικοδόμηση τοποθετείται στον 11ο αιώνα.

Πρόκειται για μια μονόχωρη βασιλική. Από τον βυζαντινό ναό διατηρήθηκαν ο βόρειος και ο ανατολικός τοίχος. Πέρα από την παρουσία κάποιων κεραμιδιών στους αρμούς, οι τοίχοι εξωτερικά δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Οι ελάχιστες τοιχογραφίες που διασώζονται, κυρίως στην κόγχη του ιερού, σύμφωνα με ειδικούς χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και συσχετίζονται με την ιστόρηση των άλλων άλλων ναών της περιοχής δηλαδή του Αγίου Μερκούριου και του Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες των οποίων εμφανίζουν συγγενική τεχνοτροπία.

Άγιος Αθανάσιος

            Ο ναός αυτός βρίσκεται στο χωριό της Άνω Κορακιάνας. Πλήρως ανακαινισμένος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση καθότι λειτουργείται ακόμη.
Η ιστορία της εκκλησίας σύμφωνα με κάποιους χάνεται στα βυζαντινά χρόνια της ιστορίας του νησιού. Την σημερινή της μορφή την πήρε γύρω στο 1650 όταν εκτελέστηκαν εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης. Κάποιες τροποποιήσεις έγιναν και το 1833.

Πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων επτανησιακή βασιλική του 17ου η οποία περιλαμβάνει τμήμα παλαιότερου ναού, κατά μια άποψη των βυζαντινών χρόνων. Αυτό αποδεικνύεται από τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια επεμβάσεων στο εσωτερικό του ναού. Αυτές χρονολογούνται πιθανόν στον 14ο αιώνα. Επίσης σώζεται και η σφραγισμένη πλέον είσοδος του παλαιότερου χτίσματος. Οι υπόλοιπες τοιχοραφίες που ανήκουν στο νεώτερο χτίσμα χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Επίσης υπάρχουν και αξιόλογες εικόνες στον ναό.

Προφήτης Ηλίας
Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας, όχι πολύ μακριά από τον ναό του Άη Νικόλα. Η εκκλησία αυτή δεσπόζει επί του κέντρου της πεδινής περιοχής του πρώην Δήμου Φαιάκων και αποτελούσε σημείο αναφοράς των γύρω χωριών.

Η ύπαρξη του ναού αναφέρεται ήδη από το 1473. Άκμασε ως  μοναστήρι μέχρι τον 17ο αιώνα, όταν εξ αιτίας πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία άρχισε να περιέρχεται σε μαρασμό. Σύμφωνα με πηγές ο αριθμός των καλόγερων έφτανε τους 32. Με αυτήν την μονή σχετίστηκαν ιεράρχες διαφόρων περιοχών της Ελλάδος οι οποίοι κατέφυγαν στην Κέρκυρα ως αποτέλεσμα των διωγμών που είχαν υποστεί.Ο ναός είναι ιδιόκτητος.

Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι περιτοιχισμένο και αποτελείται από το καθολικό, τα κελιά με τους βοηθητικούς χώρους και τον περιαύλιο χώρο. Τα κελιά ήταν προσκτισμένα στο καθολικό και σώζονται ερειπωμένα. Επίσης σώζεται και ένας φούρνος. Το καθολικό, κτίσμα πιθανόν  του 17ου αιώνα, βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση.

Άγιος Νικόλαος
      Ο ερειπωμένος αυτός ναός βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, στους πρόποδες του καταπράσινου λόφου επί του οποίου δεσπόζει το μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Είναι ασκεπής και βρίσκεται σε αξιολύπητη κατάσταση. Σε λίγα χρόνια θα έχει καλυφθεί πλήρως από τσι βατσουνιές ή θα έχει γκρεμιστεί.

Χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ενσωματώνοντας σε αυτόν τμήματα παλαιότερου ναού ο οποίος πιθανόν οικοδομήθηκε κατά τον 11ο αιώνα. Αυτό το αποδεικνύουν κάποιες τοιχογαφίες που υπήρχαν στον ναό. Αποτελούσε μετόχι του προαναφερθέντος μοναστηριού.
Είναι ένας μονόχωρος ναΐσκος του οποίου ο βόρειος και νότιος τοίχος ανήκαν σε ναό των βυζαντινών χρόνων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτοί οι τοίχοι παρουσιάζουν ελάχιστα μορφολογικά στοιχεία βυζαντινής τεχνοτροπίας. Συγκεκριμένα ο βόρειος τοίχος εμφανίζει πλίνθους στους αρμούς των δομικών του στοιχείων αλλά και μια ζώνη διαγωνίως τοποθετημένων κεραμιδιών τα οποία σχηματίζουν μια τεθλασμένη γραμμή.

Οι υπάρχουσες τοιχογραφίες τοποθετούνται στον 17ο αιώνα. Οι αρχαιότερες τοιχογραφίες που βρισκόντουσαν στον ναό έχουν αποτοιχισθεί από ειδικούς και αποτελούν πλέον έκθεμα του μουσείου Βυζαντινής συλλογής που βρίσκεται στο Παλαιό Φρούριο. Αυτές παρουσιάζουν συγγενική τεχνοτροπία με το αρχικό στρώμα τοιχογραφιών του Αγίου Μερκούριου οπότε πιθανόν έγιναν από το ίδιο εργαστήριο κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή τον 11ο αιώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου