rolo

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Στην περιοχή του Βάτου

Το χωριό Βάτος δεν αναφέρεται πουθενά μέχρι και τον 16ο αιώνα. Όμως η παλαιότητα κάποιων ναών στην περιοχή δείχνει ότι άνθρωποι δραστηριοποιούνταν εκεί τουλάχιστον από το μεσαίωνα. Ενδεχομένως να προέρχεται από την μετονομασία ενός παλαιότερου οικισμού στην περιοχή του σημερινού χωριού.


Άγιος Γεώργιος
            Επί του χωριού Βάτος υψώνεται ένας λόφος όπου διαμορφώνεται ένα όμορφο τοπίο το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα. Από εκεί αγναντεύει κανείς ένα μεγάλο τμήμα του νησιού και αποκτά μια ωραία εικόνα των δυτικών ακτών της Κέρκυρας αλλά και της περιοχής Μέσης. Εκεί την έχει αράξει ο Άη Γιώργης. Ο ναός έχει υποστεί κάποιες επεμβάσεις ανακαίνισης αλλά διατηρείται στην αρχική του μορφή.
Η δυτική πλευρά του ναού (φωτογραφία από Γ. Δημουλά)
            Βάσει των τοιχογραφιών του ο ναός χρονολογείται στα τέλη του μεσαίωνα. Πιθανότατα να πρόκειται για τον Άη Γιώργη τον Υψηλό που απαντάται σε ένα τεκμήριο του 1420. Σε αυτό το έγγραφο, συνταγμένο από τον νοτάριο Ιωάννη Σπαρμιώτη, μνημονεύεται η πώληση ενός αμπελώνα στον Γουλιέλμο De Hugoth, εκπρόσωπο της μονής Αγίου Γεωργίου του Υψηλού, από τα αδέρφια Βασίλη και Γιώργη Παραμονή. Ο ίδιος ναός αναφέρεται και στη διαθήκη του φεουδάρχη Αρσένη Δεληγότη συνταγμένη το 1469 από τον Ιωάννη Πολυλά.
Είναι μονόχωρος, δρομικός, με ημικυκλική αψίδα. Είναι χτισμένος με αργόλιθους ενώ παρουσιάζει και πλίνθους στους οριζόντιους αρμούς. Οι τοιχογραφίες που διασώζονται είναι σε κακή κατάσταση και ανάγονται μάλλον στον 14ο ή 15ο αιώνα.
Το ιερό. Το τοξωτό πλίνθινο πλαίσιο και η παρουσία πλίνθων στους αρμούς υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μεσαιωνικό ναό (φωτογραφία Γ. Δημουλά)
            Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχοντική οικογένεια των Δεληγότηδων κρατούσε από ένα κλάδο του προβηγκιανού οίκου De Hugoth. Μέλη αυτού του κλάδου ήρθαν στην Κέρκυρα τον 14ο αιώνα επί Ανδηγαυών ως τοπικοί αξιωματούχοι και κατέστησαν αποδέκτες φεουδαλικών αγαθών από τσ’ αρχόντους. Απ’ ό,τι φαίνεται με την πάροδο των ετών Κερκυραιοποιήθηκαν.

Άγιος Νικόλαος

Πρόκειται για τον ενοριακό ναό του χωριού ο οποίος λειτουργείται και φυσικά είναι ανακαινισμένος.
Τμήμα του ναού χρονολογείται, βάσει τοιχογραφιών, στον 13ο αιώνα και βρίσκεται ενσωματωμένο στον κατά πολύ μεταγενέστερο τωρινό ναό. Τυπολογικά ανήκει στην επτανησιακή βασιλική. Εξωτερικά δεν υπάρχει κάτι που να φανερώνει την παλαιότητα του αφού υποστεί αναμόρφωση και ανανέωση. Κάποιες εργασίες όμως που έγιναν εντός του ναού, μπριχού 50 περίπου χρόνια, αποκάλυψαν στον ανατολικό τοίχο λείψανα τοιχογραφιών που ειδικός χρονολόγησε στον 13ο αιώνα.

 

εις το χωρίο των Κουραμάδων

Μια από τις πρώτες αναφορές στο χωριό των Κουραμάδων γίνεται σε νοταριακή πράξη του 1511. Υπάρχουν όμως βάσιμες ενδείξεις ότι το χωριό είναι αρκετά παλαιότερο και η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή τεκμηριώνεται ως τα αρχαία χρόνια.
Κάποιες από τις εκκλησίες του χωριού θεωρείται ότι χτίστηκαν πριν τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός της Αγίας Παρασκευής είναι η παλαιότερη εκκλησία του χωριού. Πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό. Ανήκει στην παλαιά οικογένεια Λαγκαδίτη. Διέθετε κτηματική περιουσία ενώ αποτέλεσε και έδρα του πρωτοπαπά Μέσης Δημήτριου Λαγκαδίτη κατά την περίοδο 1596 – 1619. Επίσης επί Ενετοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως χώρος επίλυσης δικαστικών διαφορών.
Η ιστορία του Παντοκράτορα, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ξεκινά πιθανόν πριν τον 15ο αιώνα. Σχετίζεται με τις παλαιότερες οικογένειες του χωριού ενώ διέθετε και αξιόλογη κτηματική περιουσία. Το σημερινό κτίσμα είναι μια βασιλική του 17ου αιώνα η οποία προήλθε από την ανακαίνιση ενός παλαιότερου ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1955 έγιναν ανασκαφές στον περίγυρο του ναού, οι οποίες αποκάλυψαν κεραμοσκεπείς πρωτοχριστιανικούς τάφους. Αυτό φανερώνει την παλαιότητα της χρήσης του εν λόγω χώρου.
Επίσης ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος θεωρείται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Συνδεόταν με την οικογένεια Λαγκαδίτη και κατείχε κτήματα τα οποία αξιοποιούνταν για τη συντήρηση και τη λειτουργία της. Πρόκειται για έναν μικρό ναό με τον λιτό τύπο της μονόκλιτης βασιλικής. Ανακαινίστηκε κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.
Τέλος ο αρχικός ναός του Άη Γιάννη του Καλυβίτη ενδεχομένως οικοδομήθηκε πριν τον 16οαιώνα. Ο σημερινός ναός είναι μια τυπική επτανησιακή βασιλική αιώνα η οποία κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε κατά τον 18ο αιώνα στην θέση του αρχικού ναού. Η προφορική παράδοση θέλει στον χώρο της εκκλησίας να υπήρχε προχριστιανικός ναός κατά την αρχαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι το 1931 κατά τις διεργασίες επέκτασης του κοιμητηρίου ανακαλύφθηκαν τάφοι των ελληνιστικών χρόνων πράγμα που επιβεβαιώνει την ανθρώπινη παρουσία στο μέρος αυτό από τα αρχαία χρόνια. 

εις το χωρίον των Ψωραραίων ή Άη ΠροκόπηςΤο χωριό του Άη Προκόπη παλαιότερα ονομαζόταν Ψωραροί. Προφανώς πρόκειται για το Psorarci που απαντάται σε έγγραφο του 1381:...papa Nicolaus Cacarida protogerus et baiulus Psorarci de baiulatione de Medio... Εκεί υπάρχει ο ναός του Αγίου Βασιλείου του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στον 15ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Kairos.gr